sep 072020
 

Elk jaar drie maanden op Atkins dieet; wat is het precies en waarom zou je dit doen?

atkins dietU heeft er vast wel van gehoord: het Atkins dieet. Of misschien heeft u weleens de repen van Atkins in de winkel zien liggen.

Wat is het precies?
Een Atkins dieet is een koolhydraatarm dieet en kent vier verschillende fases, die onderdeel zijn van het gehele dieet. Kort gezegd begin je met weinig koolhydraten en voeg je per fase meer koolhydraten toe.

Je begint met de startfase. De doelen van deze fase zijn: gezond afvallen en je lichaam voor energievoorziening laten omschakelen van het verbranden van koolhydraten, ofwel glucose, naar het verbranden van (lichaams)vet, ofwel ketose. Dit zijn de basisprincipes van het dieet.

De vier fases
De startfase. In deze fase verminder je de inname van koolhydraten, zodat je lichaam overschakelt op vetverbranding. In het begin eet je per dag maar 20 gram koolhydraten. Je lichaam schakelt door de weinige voorziening van koolhydraten over op de verbranding van vet. Je leert koolhydraatarm te eten, dit kan even wennen zijn. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt kun je overgaan naar fase twee.

atkins dieet fotoIn fase twee, als je gewend bent aan een koolhydraatarme leefstijl, kun je meer gaan variëren met voedingsproducten. Zo verhoog je het aantal koolhydraten, waarbij je begint met 25 gram per dag. Verder ontdek je bij welke koolhydraatbalans je blijft afvallen. Als je (bijna) op gewicht bent en eraan toe bent, kun je overgaan naar fase drie.

In fase drie is het de bedoeling dat je bijna op je streefgewicht bent. Je bepaalt zelf wanneer je van fase twee overstapt naar fase drie. In fase drie val je de laatste kilo’s langzaam af. Langzaam afvallen heeft langer effect dan snel afvallen. Stel dat je fase twee eindigt met dagelijks 45 gram koolhydraten, dan begin je fase drie met dagelijks 55 gram koolhydraten. Het doel van fase drie is om je persoonlijke koolhydraatbalans te vinden.

Fase vier is erop gericht om op gewicht te blijven. Je leert om je aan de koolhydraatbalans van fase drie houden, maar toch te blijven variëren met wat je eet.

Drie maanden per jaar
Je hoeft je niet je gehele leven te blijven diëten met Atkins. Voor sommige mensen is het dieet een tijdelijke goede oplossing. Als je merkt dat je meer aankomt dan de twee kilo range, kun je door drie maanden diëten met Atkins weer op gewicht komen. Dit kan door nog eens de fases te doorlopen en zo opnieuw je koolhydraatbalans vast te stellen.

Het hele jaar op dieet is geen pretje, daarom is drie maanden per jaar een goede uitkomst of tussenweg voor als je op gewicht wil blijven, wat wil afvallen of wat bent aangekomen of om je persoonlijke koolhydraatbalans te hervinden.

Op die manier vind je balans in wat je eet, je gewicht en de inname van koolhydraten.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)