mei 302020
 

Eindelijk had ik tijd in overvloed. Toen alles een beetje bezonken was, bedacht ik ineens dat ik nog een grasmaairobot in de garage had staan. Het was nu de perfecte tijd om hem te installeren. En ik heb hem zelfs al in gebruik genomen. Dat komt mooi uit als ik na de crisis weer een gebrek aan tijd ga hebben.

grasmaaier robotVoorpret

Bij mij begon de installatie met een heel portie voorpret. Ik houd van mijn tuin. Maar het onderhoud is niet echt mijn favoriete bezigheid. Zeker dat grasmaaien wat bijna elke week terugkeert als je het gazon een beetje netjes wilt houden. Nu heb ik bovendien geen klein grasveld. Je begrijpt dus mijn voorpret. Nog even en de robot maait voor altijd mijn gazon.

Toch nog een keer maaien

Helaas maar waar, zelf het gras maaien hoorde toch echt bij de installatie. Voordat ik de robot kon gebruiken moest het gras op de kortste stand worden gemaaid. Dit is handiger voor de begrenzingsdraad. Deze kan op die manier veel dieper en ook makkelijker in het gazon bevestigd worden. Na de laatste keer maaien moest ik de positie van het oplaadstation bepalen.

Positie laadstation

Is mijn maaier leeg, dan moet hij vanzelf weer terugkeren naar het laadstation. Het is belangrijk om een plek te kiezen aan de rand van het gazon. Ook moet het daar vlak zijn. Een aandachtspunt is ook het stroompunt. Dat moet natuurlijk binnen bereik van het station zijn. Tenslotte vond ik het zelf wel belangrijk dat het niet in het zicht lag.

Begrenzingsdraad

Tot waar mag de robotmaaier maaien? Aan de rand van het gazon komt dit begrenzingsdraad. Er waren bij mij ook nog een paar obstakels die afgezet moesten worden. De draad is met haringen vast te zetten in het gras en je ziet dit verder nauwelijks.

Verbinding maken

De begrenzingsdraad leg je met de wijzers van de klok mee vanaf het laadstation. Het is belangrijk om steeds langs de rand van het grasveld te werken. Tenslotte maak je een punt waar je een lus aan maakt. Op een punt ver van het laadstation vandaan. Daarna kun je de gidsdraad hier vandaan met het station verbinden. Waar de maaier ook is, als de accu leeg is, kan hij altijd terug naar het station. Het laadstation zet je vast met grondankers.

Installatie robotmaaier

Dan is het nu bijna tijd om het werk over te dragen aan de robot. Alles uit de weg. Denk hierbij aan speelgoed, takken en bijvoorbeeld een tuinslang. Ik heb de maaier op de hoogste stand ingesteld. Dan kan het gras snel over de grensdraad heen groeien. Ik testte de maaier door hem ver weg op het gazon te plaatsen. En ja hoor, feilloos wist hij de weg terug te vinden om weer opgeladen te worden. Missie geslaagd. Actie voltooid. Nu lui achterover in de tuinstoel.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)