jul 102022
 
vuurwerk

In China wordt al meer dan duizend jaar vuurwerk afgestoken tijdens de nieuwjaarsviering. In Europa doen sommige landen dit al sinds de jaren 1500. In China is het oudste schriftelijke record van vuurwerk afkomstig uit het jaar 969. Op dat moment werd het gebruikt voor religieuze ceremonies en militaire optochten. Het werd echter pas echt populair toen de Mongolen het in 1241 mee naar huis namen na een overwinning in een oorlog.

Vuurwerk in Europa

In de jaren 1500 kwam vuurwerk voor het eerst naar Europa. Het werd geïntroduceerd door de Italiaanse werknemers die voor de Duitse keizer werkten. Dit was echter niet het eerste vuurwerk dat Europa ooit had gezien. Tijdens de Tweede Kruistocht in 1099 hadden de kruisvaarders al vuurwerk meegenomen naar Jeruzalem en hadden ze dit gebruikt om de muren van de stad te beuken.

Vuurwerk in Nederland

In Nederland werd vuurwerk voor het eerst afgestoken in 1616 ter ere van de bruiloft van prins Willem van Oranje en prinses Maurits. Het was echter niet zo’n groot feest als we tegenwoordig gewend zijn. Er werd wel vuurwerk afgestoken, maar dat was een klein deel van het totale feest.

Vuurwerk tijdens nieuwjaar

Pas in de 19e eeuw werd vuurwerk steeds meer gebruikt bij nieuwjaarsvieringen. In 1835 werd het voor het eerst gebruikt in de Verenigde Staten. Het werd echter pas echt populair in 1886 toen er voor het eerst een groot vuurwerkfestijn werd georganiseerd in New York. Dit werd later bekend als het vuurwerk van Times Square. Vuurwerk tijdens nieuwjaar is een traditie die teruggaat tot de oude Chinese dynastieën, waar het werd gebruikt om boze geesten af te schrikken en geluk te brengen in het nieuwe jaar.

 Posted by at 8:59 pm

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)