apr 042021
 

Voor de coronagekte toesloeg, draaiden webwinkels al helemaal niet slecht. Vooral de grote spelers op de markt konden rekenen op een goede omzet. Heel wat mensen bestelden hun spulletjes in Amerika en China en binnen een paar dagen lag het pakje aan de deur. Maar, door toedoen van de maatregelen waarbij niet essentiële winkels op slot moesten, is online shoppen dé trend geworden. Niet essentieel wil zeggen dat de goederen niet van levensbelang zijn maar, er bestaat ook nog zoiets als ‘gewoon nodig hebben’.

Strenge maatregelen

pakketjes bezorgerDoor de drukte die ontstaan is bij de talrijke webshops die ons land rijk is, is het beroep van pakjesbezorger al even essentieel geworden als eten en drinken. Duizenden pakjes worden dagelijks van de webwinkels getransporteerd naar klanten die hun pakketje liever vandaag dan morgen ontvangen. De druk op de transportbedrijven en bedrijfjes is gigantisch groot en iedereen gaat tot het uiterste. De slogan ‘koop lokaal’ werd door alle coronamaatregelen vakkundig onderuit gehaald en online kopen zal nog wel een hele tijd in de lift zitten. Vooral omdat, net door de reglementen, heel wat kleinere zaken over de kop zullen gaan en mensen meer en meer aangewezen zullen zijn op online winkels.

Wachttijden

Pakjesbezorgers kunnen intussen niet meer volgen en waar je vroeger twee à drie dagen op je gekochte spulletjes moest wachten, duurt het nu soms een hele week of langer. Leveranciers en webwinkels worden dagelijks overspoeld met mails en telefoontjes van ongeduldige klanten die willen weten waar hun pakje blijft. ‘Vandaag besteld, morgen in je bus’ is iets waar webwinkels hun klanten, voor de coronacrisis, mee verwend hebben. En ook al zijn er nog een aantal bedrijven die deze belofte kunnen waarmaken, toch moeten ook zij nu een paar tandjes bijsteken om alles op tijd bij de klanten bezorgd te krijgen. Tegelijkertijd zien we de kosten van de pakketjes stijgen gedurende deze periode, onder andere bij Bpost.

impact corona pakketjes

Druk op de ketel

Lange werkdagen, voortdurend in het drukke verkeer, dubbel parkeren met de kans op een bon, getoeter van ongeduldige autobestuurders, deadlines halen en een hoop stress; zo ziet de gewone dag van een pakjesbezorger er momenteel uit. Constant in de weer, van winkels naar klanten en terug, op sommige dagen niet eens tijd voor een lunch en ’s avonds doorwerken tot na de kantooruren; dat pakjesbezorgers niet meer kunnen volgen zou niemand nog mogen verbazen. En toch blijven ze steeds vriendelijk en gedienstig als ze bij de klant toekomen met de pakketjes. Zelfs als ze een tweede keer terugkomen omdat er niemand thuis was, is het steeds met een glimlach.

 Posted by at 1:02 pm

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)