Het begin van het nieuwe jaar is de gelegenheid om jouw doelen te plannen en de financiële middelen die op de markt beschikbaar zijn op een intelligente manier te gebruiken om de komende maanden vol rust en zekerheid te leven. Voor een groot deel van de bevolking hebben de doelen en wensen voor het nieuwe jaar te maken met het aflossen van schulden, geld sparen, het plannen van reizen en het aanschaffen van consumptiegoederen.
Wat moet je, gezien dit alles, doen om in 2022 te beginnen investeren? Om je te helpen jouw zaken op orde te krijgen en financiële doelen voor het jaar te stellen, hebben wij dit artikel opgesteld met enkele tips om te beginnen met beleggen. Kijk hier eens naar!
1. Doelen stellen
Voordat je begint met beleggen, is de eerste stap om doelen te stellen voor jouw geld. Dit komt omdat elke behoefte een specifieke tijd vergt om middelen te verzamelen, die op korte, middellange of lange termijn kan zijn.
Er is geen enkele officiële afbakening voor deze perioden. Wanneer we het over de korte termijn hebben, bedoelen we in het algemeen een periode van maximaal twee jaar, ongeveer. Dit omvat ook meer onmiddellijke doelen, zoals jouw volgende vakantie of de renovatie van jouw huis die je binnenkort wilt doen, bijvoorbeeld. Voor deze plannen moet je beleggen in meer liquide activa, die meestal niet de meest rendabele zijn, maar je kunt ze wel sneller terugverdienen.
Al op middellange en lange termijn krijgt je meer winstkansen, omdat je meer tijd hebt om het geld te laten beleggen.
2. Ken jouw beleggersprofiel
Nu je jouw doelstellingen hebt vastgesteld, is het tijd om jouw beleggersprofiel te kennen.
Op basis van jouw beleggersprofiel (conservatief, gematigd of gedurfd) maakt je de keuze van de beleggingen die het best bij jouw behoeften en verwachtingen passen. Elke financiële instelling heeft haar eigen manier om het beleggersprofiel van haar cliënten te bepalen. Meestal gebeurt dit aan de hand van een korte vragenlijst, waarin je vragen beantwoordt over onder meer vermogen, financiële plannen en risicotolerantie.
3. Begin te investeren met weinig geld
Het is een vergissing te denken dat je veel geld nodig hebt om te beginnen beleggen. Integendeel, als je vroeg en met weinig geld begint, creëert je de discipline om jouw leven lang te blijven beleggen, en zult je steeds grotere bijdragen leveren naarmate jouw inkomen in de loop van de tijd evolueert.
Veel mensen geven het beleggen in het begin op, omdat de resultaten van beleggingen mettertijd beter merkbaar worden. De reden hiervoor is de kracht van de samengestelde interest, d.w.z. de interest die oploopt over de beginwaarde en over de inkomsten van de toepassing. Dankzij de samengestelde interest wordt jouw inkomen na verloop van tijd alsmaar groter.
Door steeds kleine hoeveelheden te beleggen doe je trouwens onbewust aan dollar cost averaging, een slimme techniek om niet de markt te timen maar de tijd in de markt te maximaliseren.
4. Doe een maandelijkse bijdrage, ook al is die klein
Een ander belangrijk punt wanneer je met beleggen begint, is dat je niet moet nalaten elke maand die versterking in de toepassing aan te brengen, ongeacht de waarde.
Tijden zoals het einde van het jaar en de feestdagen zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt om van het extra geld te profiteren om wat meer aan jouw beleggingen toe te voegen. Dit versterkt ook het effect van samengestelde interest, zoals hierboven gezien.
5. Diversifiëren
Diversificatie van de portefeuille is een van de oudste en belangrijkste tips in de wereld van de beleggingen.
Uiteraard kiezen degenen die gaan beleggen voor eenvoudigere, veiligere en meer toegankelijke modaliteiten. Zodra de winsten uit deze beleggingen echter beginnen te groeien en het eigen vermogen vermenigvuldigen, is het zaak te zoeken naar meer rendabele activa om een deel van de portefeuille te verdelen.
Door te diversifiëren verhoogt je jouw winstpotentieel en verlaagt je tegelijkertijd het risico van jouw beleggingen. En diversificatie omvat ook internationale activa, omdat wij op die manier niet volledig zijn blootgesteld aan de schommelingen van de nationale economie.